چرا باید غذا را خوب بجوید؟
به گزارش کولو، خبرنگاران - ترجمه از هدی بانکی: بدن برای ساختن استخوان های قوی و سوخت رسانی به سیستم های پیچیده و بهم پیوسته که در مجموع سلامت و تندرستی را تامین می نمایند به ویتامین ها و مواد معدنی و فیتونوترینت های غذاهایی که می خوریم احتیاج دارد. فرایند تبدیل مواد غذایی موجود در رژیم غذایی به سوخت برای بدن، گوارش نام دارد.
جویدن، بخش مهمی از فرایند گوارش است که معمولا اهمیت آن نادیده گرفته می گردد و در واقع یکی از چند مرحله گوارش است که کنترل آگاهانه مستقیمی روی آن داریم. خرد کردن مناسب غذا، سیستم گوارش را در شرایط بهتری برای جذب مواد مغذی قرار داده و از بروز مسائل گوارشی پیشگیری می نماید، بنابراین منطقی است که خوب نجویدن غذا هم می تواند حتی برترین رژیم های غذایی را بی فایده کند.
فرایند گوارش چگونه عمل می نماید؟
سیستم گوارش گروهی از اندام هایی هستند که با هم کار می نمایند تا غذایی را که خورده اید به انرژی تبدیل نموده و مواد مغذی مورد احتیاج طی عملنمودهای گوناگونی جذب گردد.
بدن ما دارای کانال هایی بهم پیوسته و میان تهی است که تقریبا 30 فوت طول داشته و جهاز هاضمه یا مجرای گوارش نام دارد. هر چیزی که می خوریم در مسیر این مجراهای طولانی و پیچ در پیچ پیش رفته و پردازش می گردد؛ این مسیر از دهان آغاز شده و سپس به گلو، مری، معده، روده ی کوچک و روده بزرگ منتهی می گردد.
علاوه بر اندام هایی که این مجرا را تشکیل می دهند، تعدادی از اندام های فرعی نیز کار می نمایند تا گوارش بهتر صورت بگیرد، مانند دندان ها، زبان، غدد بزاقی، کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده. این ارگان ها با هم، شش عملکرد اصلی را برای گوارش غذا اجرا می نمایند:
-
بلعیدن:
فرو دادن غذا -
ترشح مایعات:
هر روز بدن شما حدود 7 لیتر مایعاتی ترشح می نماید که برای گوارش ضروری اند شامل بزاق، خلط، اسید هیدروکلرویک، آنزیم ها و زرداب. -
ترکیب و حرکت:
این عملکرد شامل بلعیدن غذای جویده شده می گردد؛ پریستالسیس، حرکت کرمی روده است که غذا را در مسیر روده پیش می برد و سگمنتیشن یا انقباضات خُرد نماینده روده با حرکات عقب و جلو برنده، روده را در هم می کوبد تا سطح تماس دیواره روده با غذا بیشتر گردد. -
گوارش:
گوارش عملی است که به غذا یاری می نماید به اجزای شیمیایی اش تجزیه گردد. گوارش مکانیکی با جویدن آغاز شده و با حرکات دودی ادامه پیدا می نماید، اما گوارش شیمیایی با ترشح بزاق در دهان آغاز شده و با ترشح اسید در معده ادامه پیدا می نماید؛ یعنی تا قبل از اینکه شیره لوزالمعده در روده کوچک، ذرات غذا را بسوزاند. -
جذب:
غذا طی گوارش به مواد معدنی و مولکول های ساده تجزیه می گردد. این ذرات می توانند در معده یا روده بزرگ جذب شوند اما بیشترین جذب، طی عبور غذا از روده کوچک روی می دهد. -
دفع:
هرچیزی که غیر قابل هضم باشد نهایتا طی فرایند دفع از بدن خارج می گردد.
این سیستم پیچیده و حیات بخش یکی از قدرتمندترین ابزارها برای ساختن استخوان های قوی و مقاوم است. تامین واحدهای سازنده مناسب یعنی مواد مغذی و املاح، و حمایت از عملکرد سیستم گوارش می تواند یاری تان کند تراکم استخوان های تان را به طور طبیعی بالا ببرید و از پوکی استخوان پیشگیری کنید.
تنها این کافی نیست که غذاهای مناسبی در بشقاب تان قرار دهید؛ بلکه باید در عملکرد سیستم گوارش تان هم نقش فعال داشته باشید تا هضم و جذب غذایی که می خورید با موفقیت و به برترین شکل ممکن صورت بگیرد. بیشتر اتفاقاتی که در سیستم روده های تان روی می دهد خارج از کنترل آگاهانه شماست، اما اولین قدمی که استارت یک گوارش مناسب را می زند، کاملا تحت کنترل شماست: یعنی جویدن!
گوارش با جویدن آغاز می گردد
حتما در توضیحات گفته شده متوجه شدید که هر دو فرایند مکانیکی و شیمیایی گوارش در دهان آغاز می شوند. اهمیت مکانیکی ِ جویدن، کاملا واضح است؛ شما در این مرحله از دندان ها و زبان تان استفاده می کنید، با دندان های پیشین غذا را تکه می کنید و با دندان های آسیاب آنها را خرد می کنید اما جویدن برای عملکرد بزاق نیز، مهم است. هر چه سطح تماس غذا با دهان تان بیشتر باشد، بیشتر با بزاق تان ترکیب می گردد و وقتی زمان بیشتری صرف جویدن می کنید، بزاق هم فرصت بیشتری برای تجزیه مولکول های پیچیده خواهد داشت. پس حالا می توانید اولین ضرر ِ درست نجویدن غذا را به خوبی درک کنید:
1. هضم نامناسب غذا
اگر غذایی را بدون اینکه به میزان کافی بجوید ببلعید، فرصت بهتر هضم کردن آن را از دست می دهید. این هم از لحاظ مکانیکی صادق است و هم از جنبه شیمیایی. بزاق شما حاوی آنزیم های آمیلاز (یا پتیالین) و لیپاز است که به چربی ها و نشاسته ها حمله نموده و آنها را گوارش می نمایند. اگر شما غذا را به میزان کافی نجوید این فرایند عملکرد ضعیفی داشته و می تواند موجب جذب ناکافی مواد مغذی، سوزش معده، یبوست و ریفلاکس اسید معده گردد.
2. افزایش ریسک دیابت
مطالعه ای که به وسیله محققان ژاپنی انجام شد نشان داد کاملا جویدن غذا و آهسته غذا خوردن از بروز دیابت پیشگیری می نماید. دانشمندان عادت های 2283 مرد و 4544 زن بین 40 تا 74 سال را در جویدن غذا مورد آنالیز قرار دادند و سپس اطلاعات مربوط به آمار دیابت را در میان این افراد مقایسه کردند.
نتیجه اینکه؛ بین عملکرد این افراد در جویدن و احتمال دیابت یک رابطه معکوس وجود داشت. ریسک دیابت با افزایش کیفیت عملکرد در جویدن، تدریجا کاهش یافته بود. حتی وقتی که محققان سایر فاکتورهای احتمالی دخیل در ابتلا به دیابت را در این افراد تطبیق دادند، نامناسب جویدن غذا همچنان با افزایش احتمال دیابت مرتبط بوده است.
3. هدر رفتن مواد مغذی
اگر غذای شما به خوبی جویده نگردد و فرایند هضم و گوارش آن پیش از بلع آغاز نگردد، پس تمام این فرایند یک قدم عقب خواهد افتاد. یعنی مواد مغذی موجود در غذایی که می خورید جهت جذب، کاملا در دسترس نخواهد بود. تکه های درشت غذا طی سیستم گوارش به اجزای ریزتری که مورد احتیاج بدن و استخوان های شماست تبدیل نخواهند شد.
4. تاثیر منفی بر روحیه و احساس
یک فرایند گوارشی ناکامل منجر به تجمع گازها در معده می گردد. این نفخ ناراحتی ایجاد می نماید و تاثیر منفی بر احساس تان دارد، چه از نظر فیزیکی و چه از نظر هیجانی. در ضمن وقتی از تمام فواید غذایی که می خورید بهره مند نشوید بدن تان دچار کمبود منابعی می گردد که به طور طبیعی برای احساس سالم بودن کردن و انرژی داشتن لازمند. بنابراین احساس می کنید خسته و کسل هستید و حال و حوصله ندارید.
5. افزایش وزن ناخواسته
کامل جویدن غذا از افزایش وزن جلوگیری می نماید. زمان بیشتری که صرف بهتر و صبورانه تر جویدن غذای تان می کنید از جهت کنترل وزن هم به نفع شماست. مطالعات نشان می دهند آهسته تر غذا خوردن باعث مصرف کالری کمتر شده و در عین حال احساس سیری نیز می کنید.
به طور کلی جویدن غذا به شما احساس آگاهی و کنترل بیشتری نسبت به میزان غذایی که می خورید می دهید و این امکان را برای تان فراهم می نماید که درست تشخیص دهید آیا به غذای بیشتری احتیاج دارید یا دیگر کافیست.
6. خطر خفگی
خفگی، چهارمین دلیل آسیب های غیرعمد منتهی به مرگ است. بیش از نیمی از 5051 نفری که در اثر خفگی فوت نموده اند، بالای 74 سال سن داشته اند. خفگی زمانی روی می دهد که نای به وسیله یک شی ء خارجی مسدود می گردد که می تواند غذا باشد. یکی از راههای کاهش احتمال خفگی این است که غذا را کاملا بجوید تا به راحتی قابل بلع گردد.
7. احتمال مسمومیت غذایی
آیا اغلب دچار مسمومیت غذایی می شوید؟ ممکن است دلیل آن خوب نجویدن غذ باشد! یکی از آنزیم های موجود در بزاق، لیزوزیم است که پاتوژن های (عوامل بیماریزا) موجود در غذا را نابود می نماید. این میکروبها می توانند منجر به مسمومیت های شدید غذایی شوند. پس با وقت صرف کردن برای درست جویدن غذا از مسمومیت غذایی هم می توانید تا حدودی دور بمانید.
8. طولانی تر غذا را بجوید تا مواد مغذی لازم برای استخوان ها را خوب جذب کنید
رعایت همه موارد گفته شده یاری می نمایند تا با جذب مواد مغذی ضروری برای ساختن توده های استخوانی تازه، سلامت آنها را ارتقاء بدهید. اگر ریز مغذی ها و فیتونورینت هایی که یک رژیم غذایی متعادل در اختیارتان می گذارد را به خوبی هضم و جذب کنید، بدن و استخوان های تان را در مسیر سلامتی قرار خواهید داد.
طبق توصیه های کارشناسانه ضروری است هر لقمه حداقل 20 بار جویده گردد اما طبق چیزهایی که مطالعات نشان داده بیشترین فواید ناشی از جویدن با 40 بار جویدن غذا نصیب تان خواهد شد. شاید به نظرتان زیاد بیاید اما می توانید به آن مانند فرصتی برای تجربه ای لذت بخش از غذایی که می خورید نگاه کنید.
پ
منبع: برترین ها