داوطلبان دانشگاه بخوانند: آینده کاری برنامه نویسان

به گزارش کولو، خبرنگاران : داوطلبان دانشگاه کمتر از آینده کاری رشته ای که انتخاب می نمایند، آگاهی دارند. حداقل به لحاظ رقم و عدد، از شانس کاریابی و حقوق متوسط فارغ التحصیلان هر رشته، اطلاعات کمی وجود دارد. خبرنگاران تصمیم گرفته به یاری داده های ایران تلنت، یک راهنمای جامع برای انتخاب رشته 99، به صورت رایگان ایجاد کند. در قسمت اول، به آینده کاری مهندسان کامپیوتر و برنامه نویسان پرداخته می گردد.

داوطلبان دانشگاه بخوانند: آینده کاری برنامه نویسان

اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات هزینه تحصیل در انگلیس هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی انگلیس، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی انگلستان، بهترین مسیر را به سوی دانشگاه های انگلیس انتخاب کنید.

به گزارش خبرنگاران، در این ارزیابی، 31 هزار و 843 نفر از برنامه نویسان جویای فرصت های شغلی در سال 98 شرکت نموده اند که از این تعداد 89 درصد ساکن تهران هستند. تمرکز منحنی سنی جامعه برنامه نویسان در بازه 28 تا 32 سال قرار داشته و فراوانی آنها در سنین بالاتر و پایین تر کمتر بوده است.

رشته های دانشگاهی

عموم برنامه نویسان را طبعا فارغ التحصیلان رشته های مرتبط تشکیل می دهد. 63 درصد از برنامه نویسان در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل نموده اند و 15 درصد هم در رشته علوم کاربردی و کامپیوتر. در نتیجه از هر 5 برنامه نویس، تقریبا 4 نفر در یکی از این 2 رشته تحصیل نموده است. پس از این دو رشته تخصصی، فارغ التحصیلان مهندسی برق، رشته مدیریت/MBA، رشته مهندسی صنایع و ریاضیات نیز علاقه مند به کار در حوزه برنامه نویسی بوده اند. تقریبا 13 درصد از بازار کار این رشته، را فارغ التحصیلان این 4 رشته اشغال نموده اند.

مشاغل فارغ التحصیلان کامپیوتر

فارغ التحصیلان کامپیوتر عموما در شاخه های شغلی مرتبط مشغول به کار شده اند. 53 درصد از آنها در حوزه برنامه نویسی و توسعه نرم افزار وب و 21 درصد نیز در حوزه فناوری اطلاعات/شبکه/انفورماتیک فعالیت می نمایند. با اینحال، تقریبا یک چهارم فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر، در مشاغل دیگر کسب درآمد می نمایند. محبوب ترین حوزه، فروش و خدمات پس از فروش است که 4 درصد از فارغ التحصیلان را مشغول خود نموده است. 2 درصد از فارغ التحصیلان نیز در کسوت مدیریت عامل/هیئت مدیره حضور دارند.

چه شرکت هایی برنامه نویس می خواهند؟

اغلب شاغلان این حوزه در شرکت های مرتبط کار می نمایند. در واقع شرکت های کامپیوتری و نرم افزاری، 70 درصد از شاغلان فارغ التحصیل رشته کامپیوتر را جذب نموده است. 5 درصد از شاغلان در بانک، 4 درصد در شرکت های مخابراتی و 3 درصد نیز در شرکت های تولیدی مشغول فعالیت هستند. در حدود 8 درصد از فارغ التحصیلان نیز در شرکت های نفتی، سرمایه گذاری، مراکز آموزشی و دانشگاه ها، شرکت های مسافرتی و رسانه ها و انتشارات مشغول هستند.

در سال گذشته نیز شرکت های کامپیوتری و نرم افزاری بیشترین استخدام را از بین برنامه نویسان داشته اند. تقریبا 63 درصد از فرصت های شغلی رشته مربوط به این شرکت ها بوده است. جالب اینکه شرکت های تولیدی و فروشگاه ها و مراکز خرده فروشی، استخدام بیشتری نسبت به شرکت های مخابراتی از بین برنامه نویسان داشته اند که البته احتمالا به دلیل تعداد بیشتر این شرکت ها نسبت به شرکت های مخابراتی است.

شرکت های آسان پرداخت پارسیان، رایان هم افزا، به پرداز همراه سامانه اول و فناوران اطلاعات خبره، بیشترین آگهی در مشاغل برنامه نویسان را در سال 98 داشته اند.

بیشترین فرصت های شغلی

اگر قصد دارید رشته مهندسی کامپیوتر یا علوم کامپیوتر را انتخاب کنید، بیشترین فرصت های شغلی در 3 تخصص توسعه دهنده فرانت-اند، توسعه دهنده فول استک و توسعه دهنده بک-اند وجود دارد. 39 درصد از فرصت های شغلی در سال گذشته در این 3 عنوان قابل یافت بوده است.

توسعه دهنده شبکه، توسعه دهنده وب و توسعه دهنده جاوا در عناوین بعدی قرار داشتند. کمترین فرصت شغلی نیز در 2 عنوان توسعه دهنده ری اکت نیتیو و توسعه دهنده سی شارپ گزارش شده است.

اتاق انتظار یافتن شغل

خبر خوب این است که 80 درصد برنامه نویسان در 3 هفته اول جستجو، شغل مورد نظر خود را پیدا می نمایند؛ اما برای 11 درصد شاغلین نیز این زمان بیش از یک ماه طول می کشید. با این حال آمار در این باره خوب است، تنها از هر 9 نفر، یک نفر در ماه اول جستجو پیروز به یافتن شغل نمی گردد. برای 65 درصد از برنامه نویسان، این زمان تا 2 هفته جمع می گردد.

میانگین حقوق

5 هزار برنامه نویس در ارزیابی حقوق و دستمزد سال 98 در ایران تلنت شرکت نموده اند که از این تعداد 79 درصد را مردان و یک پنجم باقی مانده را زنان تشکیل داده اند. 40 درصد شرکت نمایندگان سابقه کاری 3 تا 7 سال داشته اند و 29 درصد نیز زیر 3 سال. در واقع نکته امیدبخش این است که حدود یک سوم افرادی که در این جامعه آماری مشغول به کار هستند، زیر 3 سال سابقه کار دارند. همچنین در 73 درصد افراد شرکت نماینده تسلط بر زبان انگلیسی در حد ابتدایی بوده و تنها 8 درصد از آنان تسلط پیشرفته بر زبان داشته اند.

یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر روی دریافتی افراد، سطح مدیریت و میزان نظارتی است که افراد بر عملکرد دیگران دارند. بر این اساس در این ارزیابی، افراد به 3 رده یا سطح سازمانی تقسیم بندی شده اند. در تهران، متوسط حقوق پرداختی به رده کارشناس معادل 4.4 میلیون تومان، مدیر میانی 6.6 میلیون تومان و مدیر ارشد معادل 9.2 میلیون تومان بوده است. حقوق در این اینجا خالص دریافتی است، یعنی مبلغی که هر شخص ماهانه پس از کسر بیمه و مالیات از کارفرما دریافت می نماید.

بیشترین پرداختی به برنامه نویسان در سطوح مدیریتی، در صنایع خدماتی مشاوره ای و پخش و کسب و کارهای آنلاین و تجارت الکترونیک بوده است. در حالیکه در سطح کارشناس، بیشترین حقوق برنامه نویسان در صنعت بازرگانیصادرات و واردات گزارش شده است.

راه جهش حقوق برنامه نویسان

4 راه تعیین برای افزایش حقوق در این رشته وجود دارد:

استخدام در شرکت های بین المللی: نکته جالب درباره حقوق برنامه نویسان اینکه استخدام در شرکت های بین المللی موجب افزایش حقوق چشمگیر آنها می گردد. طوریکه یک برنامه نویس در رده کارشناس در یک شرکت بین المللی بیش از یک مدیر میانی در شرکت دولتی یا خصوصی حقوق دریافت می نماید. مدیران ارشد نیز در شرکت بین المللی 4 تا 5 میلیون تومان حقوق بیشتری نسبت به شرکت های دولتی و خصوصی دریافت نموده اند. به طور متوسط حقوق یک برنامه نویس در شرکت بین المللی 30 تا 60 درصد بیشتر از شرکت های دولتی و خصوصی است. این اختلاف در رده کارشناس بیشتر از مدیران است.

استخدام در شرکت های عظیم: همچنین استخدام در شرکت های عظیم حقوق بیشتری را عاید برنامه نویسان خواهد نمود. این افزایش برای مدیران ارشد 15 درصد، مدیران میانی 16 درصد و کارشناسان در حدود 17 درصد برآورد شده است.

تسلط بر زبان: یک راهکار دیگر برای افزیش حقوق، تسلط بر زبان انگلیسی است. این امر بیشتر در رده مدیران به کار می آید. یک مدیر میانی با تسلط بر زبان انگلیسی، به طور میانگین 23 درصد بیشتر از سایرین حقوق دریافت می نماید. این اختلاف برای مدیران ارشد نیز 21 درصد محاسبه شده است. البته در رده کارشناس نیز تسلط بر زبان، می تواند موجب افزایش حقوق گردد، منتها کمتر از مدیران؛ در حد 14 درصد.

مهاجرت به تهران: به طور کلی تمرکز فراوانی برنامه نویسان در پایتخت است. یکی از علل آن وجود شرکت های نیازمند به برنامه نویس در تهران است که نسبت به سایر استان های کشور قابل قیاس نیست. همچنین دریافتی برنامه نویسان در شهرهای دیگر نسبت به تهران با فاصله قابل توجهی کمتر است که همین عامل انگیزه برنامه نویسان برای مهاجرت به تهران را افزایش می دهد. این اختلاف در سطح مدیران به اوج خود می رسد. مثلا یک مدیر ارشد برنامه نویس در استان های نفت خیز(مانند خوزستان و بوشهر) نصف حقوق همان مدیر در تهران را می گیرد. یا یک کارشناس در استان های با درآمد بالا(مانند اصفهان و البرز) به طور میانگین 33 درصد کمتر از یک کارشناس در تهران حقوق دریافت می نماید.

شکاف حقوق زنان و مردان

نکته دیگری که در حقوق برنامه نویسان مشهود است، اختلاف قابل توجه زنان و مردان در دریافتی است. زنان همچون مشاغل دیگر، حقوق کمتری نسبت به مردان برنامه نویس دریافت می نمایند. این اختلاف در سطوح مدیریتی مشهودتر است. در واقع مدیران زن، هزینه کمتری برای شرکت نسبت به مدیران مرد دارند؛ تقریبا 31 درصد کمتر.

حقوق یک مدیر ارشد زن 6.4 میلیون تومان در ماه برآورد شده، در حالیکه این عدد برای مدیر ارشد مرد 2.9 میلیون تومان بیشتر است. این اختلاف برای مدیران میانی 1.7 میلیون تومان و برای کارشناسان 500 هزار تومان بوده است.

با وجود حقوق کمتر زنان، 96 درصد از جایگاه های مدیران ارشد برنامه نویس را مردان اشغال نموده اند. این عدد در خصوص مدیران میانی 88 درصد و در سطح کارشناسی 72 درصد اعلام شده است.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 25 مهر 1399 بروزرسانی: 25 مهر 1399 گردآورنده: kulu.ir شناسه مطلب: 1195

به "داوطلبان دانشگاه بخوانند: آینده کاری برنامه نویسان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "داوطلبان دانشگاه بخوانند: آینده کاری برنامه نویسان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید