روایت اشتباهات تاریخی در پژوهش کشور، پژوهشگاهی 20 ساله که یک دارو هم فراوری نکرده
به گزارش کولو، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری گفت: درگیر اشتباهات تاریخی در کشور هستیم. وقتی پژوهشگاهی با 20 سال سابقه پژوهشی یک دارو هم فراوری نکرده، یک شتاب دهنده خصوصی در کنار دانشگاه 17 دارو و چند واکسن انسانی ساخته است.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر جهاد دانشگاهی گفت: اقتصاد دانش بنیان با پول جلو نمی رود بلکه با اکوسیستم پیش خواهد رفت.
وی ادامه داد: در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس تکنولوژی را وارد می نمایند و برای مثال در دوبی انواع ماشین ها وجود دارد اما بچه پول دارها سوار بنز می شوند و فکر می نمایند که صاحب بنز هستند در حالی که این موضوع واقعی نیست.
ستاری گفت: در ایران هم تا سال ها همین رویه را دا شتیم و قبل از انقلاب یکی از بهترین نیروهای هوایی و بزرگ ترین اسکادران هواپیمایی بعد از آلمان غربی متعلق به ایران بود، اما وقتی جنگ آغاز شد فهمیدیم که هیچ نداریم.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری تأکید کرد: نباید اشتباهات گذشته را در حوزه پژوهش تکرار کنیم. اینکه دو هفته گذشته آمریکا صادرات کوک به ایران را تحریم کرد برایمان ننگ است، برای ما که این همه درس خوانده ایم و این همه دانشمند و مقاله داریم زشت است که در کشوری باشیم که منبع نفت است و صادرات کوک به ایران را (مشتق از نفت) را تحریم کرد.
پژوهشگاه 20 ساله که یک دارو فراوری ننموده است
ستاری گفت: نگاه به پژوهش کشور نشان می دهد که دچار اشتباهات تاریخی هستیم اکنون پژوهشگاه های متعددی در کشور فعالیت می نمایند که در عرض 20 سال نتوانسته اند دو عدد دارو فراوری نمایند اما یک شرکت خصوصی شتاب دهنده در کنار دانشگاه با استخدام افراد جوان 17 دارو و چند واکسن انسانی فراوری نموده که در 50 سال گذشته واکسن انسانی نساخته بودیم.
وی ادامه داد: در نتیجه این رویه است که وزیر نفت به من می گوید پژوهشگاه نفت با 60 سال سابقه و این همه حقوق چه نیازی از وزارت نفت رفع نموده است. در این شرایط می بینیم که هر وزارتخانه یک پژوهشگاه دارد و کسی که از سمتی کنار رفته به عنوان معاون پژوهشی منصوب می گردد و جلساتی را برگزار می نماید که اگر هم معاون پژوهشی نظری داشته باشد معاون عملیاتی در صورت اختلاف نظر به راحتی یک خط روی پیشنهاد معاون پژوهشی می کشد و می گوید این ها از حوزه اجرا و واقعیت های جاری سر در نمی آورند.
ستاری تأکید کرد: مشکل پژوهش پول نیست بلکه باور و اعتقاد است و معتقدم پژوهشی که به محصول منتهی می گردد حاصل سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است و اگر هم پژوهش به محصول منتهی نگردد اصلاً چه فایده ای دارد؟دولت باید در زیرساخت پایه پژوهش هزینه کند اما محصول نهایی باید نتیجه سرمایه گذاری بخش خصوصی باشد محصول از دانشگاه و پژوهشکده بیرون نمی آید محصول کار شرکت ها است و هر جا که در بازار باختیم شرکت ها باخته اند نه پژوهشکده ها.
هزار و یک راه برای دور زدن قانون سهم یک درصدی پژوهش در بودجه دستگاه ها است
به گفته وی، برای جبران کمبود بودجه پژوهشی قانون مقرر نموده که یک درصد بودجه شرکت ها به پژوهش اختصاص یابد و هزار و یک راه برای دور زدن این قانون اختراع شده است، اما اگر بگویند که برای مثال سال جاری یک میلیارد دلار بابت فراوری نمونه داخلی در واردات صرفه جویی شده و این رقم سال آینده به 1.4 میلیارد دلار می رسد، شرایط وضع موجود را به سمت شکل گیری اکوسیستم سوق می دهد.
ستاری تأکید کرد: اکنون در یک جبهه جنگ میان اقتصاد دانش بنیان با اقتصاد نفتی 110 ساله هستیم و یکی از موانع در این جنگ نبود باور و اعتقاد بین مردم در استفاده از محصول داخلی است.
چهارمین دوره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر جهاد دانشگاهی امروز با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و تعدادی از مسؤولان وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جمعی از محققان و مدیران جهاد دانشگاهی برگزار گردید.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری فارس