کلوچه فومن چطور پخته می گردد؟
به گزارش کولو، خبرنگاران : آموزش پخت کلوچه فومن را در این فیلم ببینید.
کلوچه فومن از سوغاتی های خوشمزه شمال کشورمان است.
به گزارش خبرنگاران ، حوریه یوسفی، کارشناس شیرینی پزی برنامه تلویزیونی خانه مهر، طرز تهیه کلوچه فومن را آموزش داده است.
این آموزش را در فیلم زیر، مشاهده می کنید.
مواد لازم برای کلوچه فومن
آرد گندم 350 گرم
مایه خمیر 1 قاشق غذاخوری
شکر 3 قاشق غذاخوری
کره 70 گرم
نمک 1/2 قاشق چایخوری
زرده تخم مرغ 1 عدد
شیر 1/2 پیمانه
مواد میانی کلوچه فومن :
آرد گندم 120 گرم
گردو خرد شده 30 گرم
شکر 200 گرم
روغن صاف 45 گرم
روغن مایع 20 گرم
کره 10 گرم
پودر دارچین 1 قاشق غذاخوری
اسانس وانیل 1/2 قاشق چایخوری
پودر هل 1/2 قاشق چایخوری
طرز تهیه کلوچه فومن
مرحله اول: آماده سازی خمیر مایه
یک کاسه بردارید. شیر گرم (در حدی که دست را نسوزاند) را در آن بریزید. یک قاشق غذاخوری شکر به شیر اضافه کنید و خوب بهم بزنید. خمیر مایه را به این مخلوط اضافه کنید و روی کاسه را بپوشانید و آن را در کناری بگذارید. حدودا 10 دقیقه صبر کنید تا خمیر مایه فعال شده و پف کند.
مرحله دوم: مخلوط کردن مواد
کاسه دیگری بردارید. دو قاشق غذاخوری به جای مانده از شکر را به همراه کره ذوب شده در کاسه بریزید و مخلوط کنید. تخم مرغ را به مخلوط اضافه کنید. حالا باید خمیر مایه که دیگر فعال شده و عمل آمده را به مخلوط بیفزایید. مواد را خوب بهم بزنید تا کاملا ترکیب شوند.
مرحله سوم: افزودن آرد به مواد کلوچه فومن
آرد را الک نموده و نمک را به آن اضافه کنید. کم کم آرد را در کاسه محتوی مخلوط مایه خمیر بریزید. وقتی مواد حالت خمیری پیدا کرد، نوبت ورز دادن آن است.
مرحله چهارم: استراحت کردن خمیر
برای ورز دادن خمیر کلوچه باید آن را به مدت 5 تا 7 دقیقه روی سطح تمیزی ورز دهید. بهتر است چندین مرتبه خمیر را روی سطح کار بکوبید. حالا خمیر را داخل کاسه تمیزی بگذارید. روی کاسه را با سلفون یا پارچه تمیزی بپوشانید. خمیر کلوچه فومن خانگی باید به مدت یک ساعت و نیم تا دو ساعت در دمای محیط استراحت کند. وقتی حجم خمیر دو برابر شد، برای ادامه کار آماده است.
مرحله پنجم: آماده سازی مواد میانی کلوچه فومن
در این مدت که خمیر باید استراحت کند، می توانید مواد میانی را آماده کنید. یک قابلمه روی حرارت ملایم قرار دهید. آرد را در آن بریزید و تفت دهید. دقت داشته باشید که آرد نباید دچار تغییر رنگ گردد. حدود 5 تا 6 دقیقه تفت دادن و مداوم هم زدن آرد کافی است.
مرحله ششم: مخلوط کردن روغن ها و کره
یک کاسه تمیز بردارید. روغن مایع، کره و روغن صاف را در کاسه بریزید. روغن ها و کره را خوب مخلوط کنید. کم کم شکر را به روغن ها اضافه نموده و خوب هم بزنید.
مرحله هفتم: اضافه کردن طعم دهنده ها
در این مرحله از تهیه کلوچه فومن خانگی می توانید آرد، شکر، هل، وانیل و پودر دارچین را به مخلوط روغن اضافه کنید. خوب بهم بزنید تا مواد کاملا بافتی یک دست و منسجم پیدا نمایند. برای مطمئن شدن از کیفیت بافت مواد می توانید آن را در دست گلوله کنید. در صورتی که گلوله مواد میانی از هم نپاشد، انسجام آن کافی است. حال گردوی خرد شده را هم اضافه و با مواد میانی مخلوط کنید.
مرحله هشتم: تقسیم کردن خمیر
وقتی حجم خمیر کلوچه دو برابر شده بود، آن را از کاسه خارج کنید. روی سطح کار قرار دهید و رول کنید. خمیر را به 6 بخش مساوی تقسیم کنید. هر قسمت باید حدودا صد گرم باشد. خمیرها را با سلفون یا کیسه پلاستیکی بپوشانید تا از خشک شدن آن ها جلوگیری گردد.
مرحله نهم: شکل دهی به کلوچه فومن
یکی از تکه های خمیر را بردارید. به یاری دست آن را صاف کنید. مقداری مواد میانی در مرکز خمیر قرار دهید. حالا با دست خمیر را جمع کنید تا کاملا مواد میانی درون آن قرار بگیرند. روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و کلوچه ها را یکی یکی روی آن قرار دهید. فر را روشن کنید تا در دمای 200 درجه سانتی گراد گرم گردد.
مرحله دهم: زدن مهر روی خمیرها
مهر مخصوص کلوچه فومن را بردارید. آن را به آرد آغشته کنید. روی تمام کلوچه ها مهر بزنید تا طرح دار شوند.
مرحله یازدهم: آماده سازی رومال کلوچه
یک کاسه کوچک بردارید. یک قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ را به همراه زرده تخم مرغ در کاسه بریزید و با هم مخلوط کنید. حالا با یک قلمو رومال را روی کلوچه ها بزنید. در صورت تمایل مقداری کنجد روی کلوچه ها بپاشید. به یاری نوک یک چاقوی تیز یا چنگال، حفره های کوچکی در سطح کلوچه ایجاد کنید تا در حین پخت از پف کردن آن جلوگیری کند.
مرحله دوازدهم: پخت کلوچه خانگی
کلوچه ها را در فر بگذارید. حدودا 10 تا 15 دقیقه زمان برای پخت این کلوچه کافی است. کلوچه ها را از فر خارج کنید. روی آن ها را با پارچه ای تمیز بپوشانید تا خنک شده اما خشک نشوند. این کلوچه را می توانید با انواع نوشیدنی های گرم و نوشیدنی های سرد میل کنید. نوش جان.
نکات کلیدی تهیه کلوچه فومن
- مواد میانی را می توانید به دلخواه تغییر داده و مقدار آن ها را کم یا زیاد کنید. برای مثال می توانید از پودر جوز هندی و گلاب هم بهره ببرید.
- توصیه می گردد روغن ها و کره مطابق دستور گفته شده استفاده گردد. در صورتی که به روغن صاف دسترسی ندارید می توانید آن را از فروشگاه های آنلاین و فروشگاه های لوازم قنادی خریداری کنید یا خودتان تهیه کنید. برای این کار باید روغن جامد را روی حرارت قرار دهید. وقتی روغن جامد کاملا شفاف شد آن را از روی حرارت بردارید و در کناری بگذارید تا حرارت آن کاهش پیدا کند. سپس به مدت 24 ساعت این روغن را در یخچال نگهداری کنید تا برای مصرف آماده گردد.
- روغن درون مواد میانی از سوختن شکر و بقیه مواد داخل کلوچه جلوگیری می نماید. پس به هیچ اسم نباید آن را حذف کرد.
- برای طرح روی کلوچه فومن اصل معمولا از مهرهایی استفاده می گردد که در سه جنس کریستال، چوبی و فلزی فراوری و فروخته می شوند. در صورتی که به این مهر دسترسی ندارید می توانید از هر طرح دلخواه دیگری بهره ببرید. برای زدن طرح دایره پیشنهاد می گردد از قسمت انتهایی ماسوره عظیم یا هر شی دایره شکل بهره ببرید. توجه داشته باشید که هر چه خمیر سفت تر باشد طرح بهتر روی کلوچه می ماند.
منبع: رکنا